Karlavagnen om hiv

Lyssna på mig, Carina, Serguey, Peter, Birgitta och andra vars liv berörts av hiv. I Karlavagnen samtalar vi med Andreas Lundstedt om hur det var att på 1980-talet få besked att vara hivpositiv, jämfört med nu, om att mista vänner, arbeta i vården, vara livrädd att dö innan man fyllt 30. Ett finstämt program färgat av röster som påverkats av det som förr var fasansfullt, men som idag bär både möjligheter och framtid.

Länk till Sveriges Radios sida för att lyssna på programmet.

(Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio)

 

Cirkeln är sluten

Jag har nu avslutat mitt frilansliv och börjat arbeta som kommunikatör på Riksförbundet Noaks Ark. Den organisation där jag för 30 år sedan började min bana inom kommunikation och journalistik. Det känns fantastiskt att återvända, särskilt som omständigheterna kring hiv och aids är helt annorlunda idag.

Det känns lite som att komma hem.

Känslan i musiken viktigast av allt

I helgen har vi jobbat med ”Until the dark”, en låt som handlar om att släppa taget, i livets allra sista minuter. Skriven av Pauline Ramsby, som till vardags är sjuksköterska inom palliativ vård.

Vid första inspelningen (demon), då låten blev till, satt allt som en smäck. Smärtan fanns där. Däremot finns en del ljudtekniska fadäser som vi nu försöker få bort när vi spelar in. Men allt vi gör i efterhand blir bara bleka kopior. Nu bråkar vi inte med den mer. Demon blir låten vi mixar till plattan. Uttrycket är viktigare än ljudkvalité.

Tremé – New Orleans kulturliv efter Katrina

Nyfiken på New Orleans? Kolla då in serien Tremé, där stadens kulturliv skildras efter Katrina. Såväl genom musiken som maten. Flera lokala musiker medverkar, bland annat Dr John, Fats Domino, Cyril Neville (och hennes bröder) Kermit Ruffins, och väldigt väldigt många fler.

Tremé är en stadsdel, granne med de franska kvarteren.

När detta skrivs ligger samtliga fyra säsonger på HBO.

Sommarens faror för fyrbenta

För de allra flesta av oss innebär sommaren att vi tillbringar mer tid i skog och mark. Men med sommaren kommer också en del faror. Ett huggormsbett kan vara riktigt farligt, min egen hund Anja (bilden) blev nyss biten, fick väldigt ont och vårdades några dygn på djursjukhus. Hon är helt återställd nu, tack vare att de som hade hand om henne då (jag var bortrest!) gjorde alla rätt (se nedan).
Fästingar kan sprida mycket allvarliga sjukdomar, och värmen kan för de långhåriga fyrbenta vara en riktig plåga. Men många faror går att förebygga, och sjukdomarna går att behandla, om det upptäcks i tid. Här följer de vanligaste sommarplågorna:

Fukteksem
Hundar med lång eller tät päls kan få hudinflammation, så kallat fukteksem. Pälsen blir hoptovad på en liten fläck, inte större än en femtioöring. Fläcken växer sedan och kan bli stor som en handflata.  Det kan göra ont och orsaka klåda.
Behandling: Allt hår klipps bort tills man kommer åt frisk hud. Området tvättas med tvål och vatten. Veterinär ska kontaktas för att avgöra hur såret ska behandlas. Det kan räcka med sårtvätt, men ibland behövs behandling med antibiotika. Hunden får inte klia eller slicka sig. Vissa hundar har en benägenhet att få tillbaka fukteksem.

Huggormsbett
Huggormsbett kan vara farliga för såväl hund som katt. I första hand gäller att djuret ska hållas i stillhet och vila så mycket som möjligt, upp till två veckor efter bettet, oavsett om hunden eller katten är påverkat eller inte. Om djuret blir allmänpåverkat ska veterinär uppsökas.
Behandling: Dåliga och allmänpåverkade djur bör ”läggas in” för vård och uppföljning, ofta med behandling mot chock och smärta. Vid livshotande tillstånd kan man behandla med ormserum. Tidigare har kortison rekommenderats, men att kortisonet hjälper är inte bevisat. Ibland kan det till och med vara skadligt. Obs! Ett djur som mår dåligt efter ett ormbett bör undersökas av veterinär, oavsett om de behandlats med kortison.

Fästingar
Allvarliga sjukdomar kan spridas med fästingar, exempelvis anaplasmos. De akuta symptomen är hög feber som oftast över på några dagar, i vissa fall märker ägaren ingenting. Långt senare kan många olika symptom uppstå, bland annat dålig kondition, ökad törst, stelhet och diffus beteendeförändring. Hos katt är det svårt att upptäcka symptomen då sjukdomen oftast smyger sig på.
Borrelia sprids också med fästingar. Symtom som stelhet, smärta och ledinflammation kommer först efter flera månader.
Gå igenom ditt djurs päls varje dag. Plocka alltid bort en fästing! Förebygg genom att använda apotekets receptfria fästingmedel.
Behandling: Efter diagnos med blodprov ges antibiotika. De flesta blir friska, tyvärr inte alla.

Värme
Såväl katter som hundar måste ha tillgång till skugga och vatten. Förebygg genom att spreja hunden på tungan eller i ljumskarna med kallt vatten, låt de som gillar att bada svalka sig i vatten.
Lämna aldrig hund eller katt i en varm bil, inte ens korta stunder.

KÄLLA: Evidensia

Köpa hund – så funkar det

Att skaffa hund är ett stort inköp som man förhoppningsvis ska ha glädje av i minst tio år. Det finns många frågor att ta ställning till. Ska den vara till sällskap, tävlingar, jakt? Vilken ras passar i så fall bäst, eller vill du kanske ha en blandrashund? Vad kostar det, och var köper man den? Jag guidar dig fram till ett av dina roligaste beslut.

Att sitta i en valphage med små mjuka krabater som bjäbbar och busar kan få vem som helst att smälta. Det är lätt hänt att ta ett spontant beslut, köpa valp direkt, och välja den som är sötast. Men processen att köpa hund börjar långt innan. Det finns många frågor att ta ställning till.
– Tänk på vad du ska ha hunden till, om ni är flera om ansvaret ska ni såklart prata om det tillsammans. Ska det vara en hund att bara klappa på, för att tävla i freestyle, eller jaga med? Ska den vara stor eller liten, långhårig eller korthårig? säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Det kan inte sägas nog många gånger, men att hitta rätt ras är jätteviktig. Olika hundraser skiljer sig kraftigt åt vad gäller mentala egenskaper beroende på vilket användningsområde rasen ursprungligen haft. Det blir också avgörande för var man ska köpa den.
För att hitta passande ras är det bra att läsa i böcker eller på nätet.
– Men bäst av allt är att åka på Stockholm hundmässa eller MyDog i Göteborg där det finns stora rastorg. Där kan man gå omkring och klappa hundar och prata med såväl ägare som uppfödare, säger Hans.

Om du ska ha en rashund är det bra att välja en organiserad uppfödare som är ansluten till rasklubbar och till Svenska Kennelklubben (SKK).
–  När man köper en valp via en av SKK:s uppfödare gäller alltid konsumentköplagen och valpen man köper har en dokumenterad bakgrund – det är så nära den bästa konsumenttrygghet man kan uppnå, säger Hans Rosenberg.
Det är också bra att besöka uppfödare för att se vilken miljö valpen föds upp i, då får man också träffa valpens mamma. Att köpa hund enbart genom annons på Blocket eller andra försäljningssajter avråds bestämt eftersom många smugglade hundar säljs via mellanhänder, utan att man får se hunden i hemmiljön
Att hitta rätt uppfödare kan betyda att man har trygghet även efter valpköpet.
– En extra bonus kan vara den personliga kontakten man bygger upp, vilket innebär att man kan kontakta sin uppfödare för att få råd vid eventuella problem. Man kan ibland också få hjälp och tips om pälsvård, kloklippning, träning och allt annat som vi nyblivna hundägare undrar över, säger Hans Rosenberg.

Alla vill inte ha en rashund, alternativet är blandras.
– Då råder jag till att man vänder sig till ett hem för omhändertagna hundar där det finns många omplaceringshundar som söker nya hem. Men skaffa inte blandras med motivationen att det är lite billigare. Det gäller enbart inköpet, och då skiljer endast några tusenlappar. Därefter kostar det lika mycket att ha blandrashund som att ha en rashund, säger Hans.
Ibland används försäljningsargument som att vissa blandrashundar är allergifria, några sådana finns tyvärr inte.
– Vad du än väljer för hund, behandla den som din dyraste ägodel.

 

Tips inför valpköp
– Titta noga: ser valpen frisk och pigg ut? Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den.
– Ta god tid på dig att lära känna blivande mamman till valparna, gärna pappan också om det är möjligt. Om du väljer att köpa en blandrashund är detta extra viktigt.
– Kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt.
– Gör alltid upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.
– Köp aldrig en valp från en säljare i bil, gäller särskilt om du bara sett en annons på Blocket eller annan försäljningssajt. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
– Köp aldrig en hund av en ingivelse. Fundera ordentligt innan du bestämmer dig för att skaffa hund. Du binder upp dig för 10-15 år framöver.
– Köp aldrig en hund som är yngre än 8 veckor. Valpen behöver sin mammas trygghet och får inte ryckas upp ur sin trygga miljö för tidigt. Den riskerar då bli otrygg och kanske också sjuk.

Val av uppfödare
– Besök hundutställningar och kolla in den ras du är intresserad av.
– På utställningen – prata med de olika hundägarna och fråga vilken uppfödare hundarna kommer ifrån.
– Ta kontakt med flera uppfödare och be att få besöka dem.
– Ställ frågor om vilket stöd du kan förväntas få efter valpköpet.

Vad kostar det?
En medelstor rashund kostar omkring 13000 kronor i inköp, därtill kommer kostnader för vaccination, försäkring, kurser, foder, bajspåsar och tillbehör, räkna med från 3000-7000 kronor per år. (Generellt kostar en liten hund mindre än en stor.) En hund från ett hundhem, exempelvis Hundstallet, kostar mellan 3000 och 4500 kronor. Hundarna är då veterinärbesiktade, vaccinerade, id-märkta och avmaskade. Läs mer på www.kopahund.se

Mer info
www.skk.se
www.blandras.se

På bilden: Anja, staffordshire bullterrier

Kolla in New Orleans hus

Jag kan gå omkring länge i New Orleans, strosa, ägna dagar åt att bara titta på husen. De flesta med verandor ut mor gatan, låga, en del väldigt långsmala (då kallas de shotgun, för att man kan skjuta rakt igenom det. Hu.)

De franska kvarteren består faktiskt mestadels av spansk arkitektur, och i närliggande områdena Marigny och Bywater heter husen creole cottages, typiskt för dem är att de består av en och en halv våning.

New Orleans-borna gillar att pynta husen under de festligheter som finns (och det är många), men även utan smycken är de fina.

Har samlat några bilder från Instagram, men först, huset där jag brukar bo (i Marigny).